/Чи варто чекати чергового підвищення мінімальної зарплати у 2018 року

Чи варто чекати чергового підвищення мінімальної зарплати у 2018 року

Неодноразово на сторінках різних видань та з уст високопоставлених чиновників ми вже чули про можливе підвищення мінімальної заробітної плати до рівня чи то 4100 чи то 4200 грн.

Вперше про підвищення мінімальної зарплати активно заговорили в кінці першого кварталу 2018 року. Воно і не дивно, адже Законом про Держбюджет на 2018 рік (Закон від 07.12.2017 р. № 2246-VIII), а саме п. 19 його заключних положень, прямо передбачалось розгляд питання про підвищення мінімальної зарплати за підсумками 1 кварталу 2018 року до рівня 4200 грн.

Неодноразово говорив про підвищення мінімальної зарплати до рівня не менш ніж 4 000 грн. і Президент України Петро Порошенко. При цьому, як зазначав Петро Олексійович, такий розмір мінімальної зарплати не є межею.

Але очікуване підвищення у другому кварталі так і не відбулося.

Причиною цього, як зазначає Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, є недостатній рівень розвитку національної економки за підсумками 1 кварталу 2018 року та чергове підвищення мінімальної зарплати може стати не зовсім посильним для роботодавців.

Крім того, підвищення мін зарплати тягне за собою також додаткові бюджетні витрати через перегляд зарплат працівникам бюджетної сфери.

Але чи дійсно підвищення мінімалки є таким негативним фактором для бюджету?

Мінімальна зарплата в Україні збільшувалась регулярно весь час, але останні 2 роки — особливо активно (графік),

Адже у разі підвищення розміру мінімальної зарплати збільшуються також надходження до бюджету, а саме: підвищаться надходження від податку з доходів фізичних осіб, значно збільшаться суми соціального внеску до Пенсійного фонду як від роботодавців, так і від приватних підприємців. Крім того, підвищення зарплати скоротить бюджетні витрати на надання комунальних субсидій. В результаті, бюджет ще може й виграти на такому підвищенні.

А от що отримають громадяни і чи варто їм радіти від ймовірного підвищення?

Логічно, що підвищення доходів, зокрема, й мінімальної зарплати, повинно йти в унісон з підвищенням рівня інфляції, щоб компенсувати втрати громадянам та підвищити їх купівельну спроможність. Але в нас, зазвичай, відбувається навпаки: будь-яке підвищення доходу є додатковим інфляційним стимулом, який, у кращому випадку, одразу з’їдає таке підвищення. Не говорячи вже про те, що в результаті підвищення мінімальної зарплати скоротиться коло осіб, які зможуть претендувати на зменшення витрат на комунальні послуги за рахунок субсидій.

Хоча, безперечно, підвищення мінімальної зарплати є значним позитивним кроком на шляху детінізації реальних зарплат Українців. Крім того, підвищення мінімальної зарплати дещо сприятиме підвищенню середньому розміру зарплати не тільки в столиці, але і в регіонах України.

Отже, чи стане підвищення мінімальної зарплати реальним збагаченням населення чи принесе більше облікових, економічних та інфляційних клопотів підприємствам та самим громадянам ? І що реально принесе таке підвищення для бюджету держави ?

Швидше за все у цьому році нам вже не доведеться про це дізнатися.