/5 клас: до чого готувати дитину?

5 клас: до чого готувати дитину?

П’ятий навчальний рік – це перший крок на нову сходинку шкільної освіти. Дитина переходить у «дорослий світ», коли кожен предмет у школі читає свій викладач. Доведеться переходити з одного кабінету в інший, знайомитися з великою кількістю нових людей та опановувати нові навички. І часом дуже складні для вашого маленького генія. До чого ж варто підготувати майбутнього п’ятикласника?

 

У перший рік середньої школи на вашу дитину ляже не лише серйозне розумове навантаження, але й фізичне. І тут справа не тільки в уроках фізкультури, а й у елементарній витривалості. Останнім часом дуже часто розклад середніх класів ставлять на другу зміну, із першим уроком десь опівдні. З одного боку, ви можете бути впевненими, що дитина виспиться зранку. З іншого – вона гарантовано сидітиме над уроками до темряви. Намагайтеся полегшити цей процес своєму школяреві або школярці. На допомогу дітям та батькам існують цілі добірки готових домашніх завдань із різних предметів. Дістати їх можна у звичайних книгарнях або онлайн, наприклад, на сайті shkolyar.info/gdz.

Не розумом єдиним

Навіть найрозумнішій дитині у середній школі буде некомфортно, якщо він не готовий до неї психологічно. Отже, майбутній п’ятикласник повинен:

  • не боятися спілкуватися як з однолітками, так і з учителями;
  • але в той же час не бути занадто розв’язним та знати основи шкільної дисципліни;
  • вміти концентруватися на виконанні завдання більше ніж на 40 хвилин;
  • уміти самостійно працювати над завданням та планувати свої дії, наприклад, збирати свій портфель та стежити за виконанням домашніх завдань;
  • вміти дружити, мати постійного друга, спілкуватися з хлопчиками та дівчатками;
  • самостійно вирішувати конфлікти;
  • передбачати наслідки своїх дій, робити безпечний вибір.

школярі

Кругозір та логіка

Не забувайте й про підготовку на інтелектуальному рівні. Зверніть увагу на розвиток кругозору – разом читайте і обговорюйте книги. У продажу є багато пізнавальної літератури, атласів та енциклопедій для дітей молодшого та середнього віку. Дуже добре, якщо у вас збереглися деякі видання випуску 80-х, зокрема, дитяча енциклопедія «Чомучка». Там досить ясно, з картинками і в той же час науково описані відповіді на найпопулярніші дитячі питання.

Обов’язковий пункт – розвиток дрібної моторики. Дитина має зрозуміло та досить розбірливо писати, акуратно оформлювати письмові роботи, виконувати нескладні завдання на уроках праці.

І у будь-якому випадку знайдіть час позайматися з дитиною. Нехай він пам’ятає, що навіть із «дорослої» школи він повертатиметься у дім, де на нього чекають люблячі батьки.