/Як зробити шкіряний гаманець

Як зробити шкіряний гаманець

Шкіряний гаманець — не зайвий атрибут, який створює ваш стиль. Цей аксесуар зобов’язаний бути якісним, довговічним і зручним. Зробити гаманець зі шкіри своїми руками — непросте завдання. Для цього будуть потрібні хороші якісні матеріали та тверда рука. З першого разу зробити акуратну річ виходить не у багатьох, тому після того як ви подивилися відео в інтернеті, потренуйтеся краще на заміннику шкіри. Вам потрібно добре навчитися робити рівні шви та акуратно монтувати фурнітуру. Освоївши ці навички, ви зможете зробити оригінальний гаманець ручної роботи собі або для подарунка.

Для роботи зі шкірою потрібні кушнірські інструменти:

  1. Роликовий ніж. Це кругле лезо, закріплене на рукоятці. Від звичайних ножиць відрізняється тим, що розріз виходить ідеально рівним.
  2. Шило. Цей швейний інструмент незамінний в роботі зі шкірою. За його допомоги заздалегідь робляться отвори, через які протягується нитка і зшиваються деталі.
  3. Штамп для рядків. За його допомоги можна відразу зробити ряд однакових дірок. Інструмент схожий на маленьку вилку. Приклавши пробійник до шкіри та вдаривши по його рукоятці, використовуючи молоток, отримуємо рівний ряд для декоративної стрічки.
  4. Синтетичні нитки. Для виготовлення гаманця більше підходять міцні нитки, контрастного або того ж кольору, що і матеріал. Замінити їх можна вощеним шнурком, який так само міцний, як і синтетика. Перед роботою шнур натирають шматком бджолиного воску та отримують готову до роботи нитку.
  5. Фурнітура. Це — різні магніти, затискачі, заклепки, кнопки для прикраси країв. Вони підбираються за допомогою матеріалу і можуть імітувати бронзу і позолоту.
  6. Товста циганська голка з широким вушком. Для шиття вибирайте голки з маркуванням «тільки для шкіри».
  7. Рельєфні штампи. За їхньої допомоги прикрашають гаманці тисненим візерунком. Для гарячого тиснення штампи розігрівають на вогні.
  8. Фарба. Призначена для тонування країв і зрізів. Підбирається під колір шкіри. Для реставрації пошкоджених ділянок застосовують спеціальний ґрунт для шкіри, а потім наносять фарбу.
  9. Наждачний папір. За його допомоги заокруглюють краї та зменшують товщину матеріалу. Для роботи беріть дрібний папір, з маркуванням Р400.
  10. Дерев’яні палички. Для прасування деталей, нанесення клею.
  11. Гумовий клей. Такий потрібен для фіксації краю і захисту внутрішніх відділень від води.

То ж яку шкіру вибрати для гаманця? Кращою вважається теляча, козяча, а найменш придатною — свиняча. Вона швидко намокає і не дуже красива. Ще шкіра поділяється на:

  • гладку;
  • шліфовану;
  • тиснену;
  • замшу;
  • лакову;
  • каппо;
  • шкіру рептилій і екзотичних тварин.

На основі однієї викрійки, використовуючи різну шкіру, досвідчений майстер може зробити абсолютно різні гаманці.

Приступаємо до роботи:

  1. Розмічаємо прямокутник розміром 20 * 27,5 см, ділимо його на 3 частини шириною 8,5, 9,5 і 9,5 см.
  2. Готуємо 2 картонні вставки розміром 8,5 * 19 см і одну 7,5 * 19 см. Ущільнюємо їх синтетиком.
  3. Склеюємо картон з синтетиком і шкірою, підгинаючи край на 5 мм.
  4. На відстані 2 см від краю робимо два прорізи і закріплюємо магніт-кнопку.
  5. Приступаємо до підкладки. Для неї використовуємо замшеву сторону шкіри. Вирізаємо деталь і закріплюємо її нитками швом через край.
  6. Приклеюємо підкладку до картону.
  7. Робимо внутрішню кишеню. Для цього вирізаємо перегородку з картону розміром 19 * 8,5 см, і зі шкіри 20 * 17 см з припуском в 5 мм з кожного краю.
  8. Складаємо шкіру навпіл і обтягуємо картонну деталь.
  9. Виготовляємо лицьовий клапан розміром 20 * 9,5 см, ущільнюємо картон з синтетиком.
  10. На відстані 1 см від краю монтуємо другу половину магніту.
  11. Кишені для візиток робимо з 5 клаптиків шкіри розміром 7 * 8 см. Розкладаємо їх один на інший, підклеюємо, зшиваємо по краю.
  12. Потім пришиваємо їх до верхнього клапана гаманця.
  13. Залишилося зробити клини і зібрати портмоне. Вирізаємо 4 прямокутники, 3 * 8,5 см.
  14. Пришиваємо їх до внутрішніх кишень і обкладинки.
  15. Зробіть складку знизу деталі, заправивши її досить всередину, пришиваємо нижню частину клинів до обкладинки.