/Як купити будинок за містом?

Як купити будинок за містом?

Перед тим, як купити будинок за містом, визначте мету своєї покупки та суму, яку ви готові заплатити. Щоб зробити правильний вибір та уникнути обману, потрібно звернути увагу на багато аспектів: розташування будинку, його стан, порядність продавця та багато іншого.

Де та коли купувати будинок?

Вибирати заміську нерухомість можна в будь-який час року. Навесні на ринку можна зустріти велику кількість цікавих пропозицій. З іншого боку, в осінньо-зимовий період найпростіше побачити недоліки будови. Якщо вам потрібно буде часто їздити в місто, не слід купувати будинок далі, ніж за 30 км від міської межі при помірній завантаженості доріг. Якщо часті поїздки в місто не плануються, на віддаленість можна не звертати уваги.

Вивчаючи місцевість, зверніть увагу на:

  • ґрунт (торфовище, наприклад, загрожує частими пожежами);
  • відсутність поблизу аеропорту, залізниці, будівництва, заводу та інших джерел шуму та бруду;
  • якість доріг та забезпеченість транспортом;
  • інфраструктуру (магазини, лікарні, дитячі садки, розважальні заклади).
  • якщо місцевість вам підходить, то можна приступати до огляду будинку.

Якщо ви хочете купити будинок під Житомиром в цьому вам допоможе популярний український сайт DOM.RIA. Тут покупцям представлені перевірені оголошення за достовірність яких відповідає інспектор сайту. Він особисто відвідує всі об’єкти щоб зафіксувати їх реальний стан спеціальною камерою з круговим оглядом. Після запуску програми перевірених оголошень сайт DOM.RIA став №1 серед конкурентів в Україні.

На що звернути увагу в будинку?

Вибирати розмір будинку та ділянки слід відповідно до особистих побажань та можливостей. Найбільш популярні будинки з прилеглими ділянками від 5 до 15 соток. Велика площа вимагатиме додаткових зусиль на обробку землі та збільшить податки.

Зверніть увагу на:

  1. Тип будови. Для постійного проживання кращий будинок з цегли.
  2. Уточніть наявність газу, каналізації, водної свердловини та електрики. Не варто покладатися на обіцянки, що всі ці зручності будуть забезпечені в майбутньому.
  3. Якщо в будинку є льох або підвал, перевірте, чи сухо там. Вода в підвальних приміщеннях може привести до появи вогкості, цвілі та навіть до руйнування фундаменту.
  4. Щоб перестрахуватися від сильного зрушення ґрунту, краще звернутися до фахівців: вони дадуть висновок щодо цього ризику.

Іноді покупці, не задоволені оглядом готових будівель, набувають ділянки для самостійного будівництва. На перший погляд, такий варіант здається більш економним, однак на практиці це не завжди відповідає дійсності. Зверніть увагу на вартість будинку. Вона повинна відповідати середньому рівню цін в регіоні. Дорогий будинок не завжди виявляється краще за інших, а дешевий часто вимагає серйозних додаткових вкладень.

На які юридичні аспекти звернути увагу?

Якщо ви плануєте прописатися в новому будинку, то уточніть, чи можливо це: реєстрація можлива не на будь-якій території. Також дізнайтеся в земельному комітеті, чи допускається зведення додаткових будівель.

Продавець повинен пред’явити:

  • паспорт;
  • технічний паспорт з БТІ;
  • документ, який підтверджує право власності;
  • довідки з ЖЕКу про зареєстрованих мешканців та про відсутність боргів.

Коли всі документи готові, та ви переконалися в їх достовірності, можна підписувати договір купівлі-продажу (в трьох примірниках). В даний час обов’язкового нотаріального посвідчення угоди не потрібно, але за бажанням ви можете звернутися до нотаріуса для цього.

Потім необхідно зареєструвати право власності на будинок в Держреєстрі (попередньо сплативши державне мито). Незважаючи на те, що список необхідних для реєстрації документів встановлено законом, у деяких відділах Держреєстру бувають персональні вимоги за списком документів. Простіше ці документи надати, ніж лаятися з співробітниками реєстру. Тому попередньо дізнайтеся про те, які документи потрібні у вашому населеному пункті.

Як здійснити покупку в кредит?

Порядок оформлення кредиту на покупку заміського будинку в цілому схожий з будь-яким іншим іпотечним кредитом. Однак є такі нюанси: відсоток завжди буде на 1-3% вище, ніж по іпотечному кредиту на покупку квартири. Будьте готові здійснити початковий внесок, який становить 10 – 40% від вартості будинку.

Купівля заміського будинку в кредит вимагає підвищеної уваги до дрібниць. Приділіть увагу правильному оформленню землі в іпотечній програмі, вивчіть акт приватизації та інші документи.

Висновок

Купівля будинку за містом являє собою більш складний процес, ніж покупка квартири. Від покупця потрібна підвищена увага до різних дрібниць – розташуванню, навколишньому середовищу, стану будинку, а також до юридичних тонкощів. Особлива відповідальність потрібна при покупці будинку в кредит.