/Як обрати психолога

Як обрати психолога

Людей, які надають психологічну допомогу, дуже багато. І онлайн, і оффлайн. Природно, за їхні послуги доведеться платити. Розлучатися з грошима складно, тому часто виникає питання про те, як не промахнутися з вибором психолога.

Пошук проблеми

В першу чергу треба сформулювати проблему, яку самотужки вирішити ніяк не виходить. Постарайтеся самому собі відповісти на наступні питання:

  • Що саме викликає занепокоєння?
  • Які питання потребують відповіді?
  • Допомога якого характеру потрібна від психолога-консультанта?
  • Професіонал може просто вислухати, порадити способи вирішення проблеми або пояснити причини. Уразі необхідності, психолог може також порекомендувати звернутися до лікаря.

Грошове питання

Інтернет рясніє оголошеннями від психологів, які пропонують свої послуги. Перегляньте кілька оголошень і розберіться, з якою сумою грошей ви готові розлучитися. Слід розуміти, що низька / висока вартість послуг ще не є надійним показником професіоналізму. Щоб зрозуміти орієнтовну вартість послуг в вашому регіоні, достатньо поглянути на статистику цін тут .

Вид консультації

Є психологи, що працюють з клієнтом за індивідуальною схемою. Вони консультують конкретної людини, вся увага приділяють саме йому. Під час роботи використовують найрізноманітніші методики і інструменти для вирішення проблем.
Є психологи, що працюють з сім’ями. У цьому випадку вони акцентують увагу не на особливостях поведінки конкретної людини, а на його взаєминах з родиною, близькими родичами.
Вам потрібно вибрати такий вид консультації, який найбільше вам підходить. Ці моменти можна прояснити якщо не по телефону, то вже під час першого візиту до психолога.

Пошук професіонала

Перегляньте інформацію та виберіть кількох психологів, які пропонують допомогу у вирішенні конкретних проблем. Наприклад, відсутність мотивації, підвищена тривожність, апатія і т.п.

Наявність відповідної освіти, навчальні курси, підвищення кваліфікації, стажування, досвід роботи, відгуки клієнтів, демо-консультації — при пошуку психолога важливо проаналізувати абсолютно всю наявну інформацію. Зібрати її набагато надійніше на вузько-спеціалізованих ресурсах, таких як «У Психолога», ніж на майданчиках оголошень про все на світі, адже на останніх практично будь-хто може представитися професіоналом.

Варто звернути увагу на особистісні якості фахівця. Психолог повинен подобатися не тільки як професіонал, але й як людина. Якщо буде присутній антипатія, співпраця з фахівцем навіть високго рівня ні до чого доброго не приведе.

Тому, коли список фахівців буде складено, можна просто довіритися інтуїції. Виберіть того професіонала, який приваблює найбільше.

Як зрозуміти, що треба йти до психолога

  • Є відчуття, що застрягли на місці. Жодного просування в жодній сфері життєдіяльності.
  • Зіпсувалися відносини з родичами, друзями, колегами по роботі. Багато конфліктів і постійні образи.
  • Коли є відчуття несправедливості по відношенню до вас з боку оточуючих людей, усього світу.
  • Коли немає цілей в житті.
  • При виникненні почуття самотності і страху.
  • Коли не виходить поліпшити відносини з дітьми.Коли самі собі перестали подобатися.
  • Коли не виходить приймати важливі, відповідальні рішення.
  • Коли все в житті здається занадто складним, непосильним. Немає ніякого сенсу до чого-небудь прагнути.
  • Коли ви відчуваєте втому від самого себе.

Причин може бути багато. Не бійтеся просити допомоги у оточуючих людей, не відмовляйтеся від послуг професійних психологів.